Setiap orang mempunyai kegilaan masing-masing..saya pun.. dan salah satunya adalah= masak2 dan makan2... sangat gila... kalau masak2 tu rasanya sangat bagus, sebab boleh xplore macam2 resepi..tapi bab makan2 nih nak cuba la kurangkan...dah obes dah pon... sangat kecewa kerana x dapat nak turun kan berat badan dan kalau x gila masak, rasanya x gila makan..tapi dah family nk makan, x kn x masak pulak..
Kebelakangan nih sibuk dgn kerja, gila masak dah kurang, gila makan yg x kurang2... camna tuh? aishh..rosak2.. apa2 pon nak kongsi resepi masak udang baru2 nih... memang superbb.. cubalah..
Udang Masak Lemak Cili Api dengan Nanas
2 kg Udang galah
1 in halia,1 in kunyit, 20 biji cili kampung, 4 biji bawang merah dan 3 biji bwg putih (ditumbuk),1 btg serai(dititik), 1 biji nanas dipotong leper, garam, gula( saya x makan aji no moto) secukup rasa, santan secukupnya.
Simple kan resepinya.. x payah tumis2 (jaga kesihatan) sebab santan tu dah cukup berlemak.. Semua bahan yang telah ditumbuk dan dititik tadi, masukkan je dalam periuk, didihkan bersama santan cair.. waktu dah dekat2 nak mendidih, masuk la udang... Masuk santan pekat, sentiasa jaga api dan kacau sekali2 supaya santan x pecah minyak.. bila udang dah mula merah, baru la masuk nanas... akhir sekali, tambahkan garam dan gula secukup rasa... wah..meletop gitu... silalah...jangan malu2...




woah....melaparkan sesiapa sahaje yang melihat...ape lagi..hulur2 la apde kami..hahahaha...nak gak rase air tangan seorang pendidik...hahaha
ReplyDeletenak jugak ngulur...tapi abih sudah..
ReplyDelete